Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΜΝΗΜΗ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο - αφιέρωμα του Άλλου Τόπου Επικοινωνίας & Πολιτισμού στην Ευγενία Γιαννοπούλου - Ζωγράφου



Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Μνήμη Ευγενίας Ζωγράφου (1938 – 2023). Εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

 Μνήμη Ευγενίας Ζωγράφου (1938 – 2023)

Εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής





Δελτίο Τύπου

Ήταν η πρώτη γυναίκα λογοτέχνης που έθεσε, το 1982, υποψηφιότητα για Δήμαρχος στο Ηράκλειο Αττικής και υποστηρίχθηκε από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Στη διακήρυξη υποστήριξης της Ευγενίας Γιαννοπούλου - Ζωγράφου (1938-2023) που υπογράφεται από τον Γιάννη Ρίτσο, την Έλλη Αλεξίου και την Κωστούλα Μητροπούλου έως την Τιτίκα Σαριγκούλη και τον Αλέξη Σεβαστάκη, αναφέρεται πως «(…) χάρη στην πνευματική της συγκρότηση, τις ικανότητες και την ακεραιότητα του χαρακτήρα θα ανεβάσει ποιοτικά το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (…)». Την άποψη αυτή των 91 πνευματικών ανθρώπων που στάθηκαν στο πλευρό της μαχητικής και συνάμα ευαίσθητης στον ανθρώπινο πόνο υποψήφιας δημάρχου, δικαίωσε ο χρόνος και η ιστορία. Γιατί η Ευγενία Ζωγράφου, ως δημοτική σύμβουλος και ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Ηρακλείου Αττικής, υπηρέτησε όχι μόνο ένα προσωπικό της όραμα, «για μια πιο ανθρώπινη ζωή στην πόλη μας» αλλά άφησε και τη σφραγίδα της αγωνιζόμενη είτε για τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης είτε για τη στέγαση και λειτουργία του 1ου Κ.Α.Π.Η του Ηρακλείου Αττικής. Ευνόητο ήταν, ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», του οποίου η Ευγενία Ζωγράφου υπήρξε αρωγός σε πολλές εκδόσεις του, να αιτηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να ονομαστεί, τιμής ένεκεν, το 1ο Κ.Α.Π.Η «Ευγενία Ζωγράφου».

Η Ευγενία Ζωγράφου δεξιά από τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, το 1962.





Με αφορμή αυτό το γεγονός, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του 1ου Κ.Α.Π.Η (Πολυτεχνείου και Ελπίδος 14) θα πραγματοποιηθεί από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού», υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, εκδήλωση στη μνήμη της. Στην εκδήλωση «Μνήμη Ευγενίας Ζωγράφου (1938-2023)» για την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά της Ευγενίας – Σοφίας Γιαννοπούλου – Ζωγράφου αρχαιολόγου, ποιήτριας, συγγραφέως, βιβλιοκριτικού, δημοτικής συμβούλου, Αντιδημάρχου Πολιτισμού θα αναφερθούν οι: Μανώλης Τασούλας, συγγραφέας, Όλγα Δεληγιάννη, αρχαιολόγος, Μαίρη Ιγγλέση, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Κείμενα της Ευγενίας Ζωγράφου θα διαβάσει η ηθοποιός, Σοφία Θεοφιλάκη.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, θα ανακοινώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ονομασθεί το 1ο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου «Ευγενία Ζωγράφου».

Αντί βιογραφικού

Η Ευγενία – Σοφία Γιαννοπούλου – Ζωγράφου υπήρξε γέννημα και θρέμμα του Ηρακλείου Αττικής. Κόρη του πρώτου γιατρού του Ηρακλείου Σωκράτη Γιαννόπουλου και της αγωνίστριας Ευρυδίκης Μαντζαβίνου. Αδελφή του ποιητή Τάκη Γιαννόπουλου. «Αυτό το σπιτικό με έμαθε να πονάω τον κόσμο» είχε τονίσει σε συνέντευξή της στον «Ριζοσπάστη» (9/9/1982) και στην Ντίνα Εξάρχου. Τι κι αν διώχθηκε η οικογένειά της με φυλακές και εξορίες. Η Ευγενία Ζωγράφου αποφοίτησε με άριστα από την Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και από το Γαλλικό Ινστιτούτο για να διοριστεί ως αρχαιολόγος στο Μουσείο Ακρόπολης, θέση από την οποία απολύθηκε κατά τη διάρκεια της χούντας. Ενταγμένη στο ΚΚΕ, συνεργάστηκε με τον Ριζοσπάστη ως βιβλιοκριτικός για οκτώ χρόνια (1975-1983) και εξέδωσε επτά βιβλία. Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συλλόγου Γυναικών και την εδραίωση του κινήματος Ειρήνης στο Ηράκλειο Αττικής. Εξελέγη για 4 θητείες δημοτική σύμβουλος. Το 1982, ήταν υποψήφια Δήμαρχος με την παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα». Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού επί δημαρχίας Γιώργου Γρηγοριάδη, την περίοδο 1/1/87-31/12/1990.


91 λογοτέχνες με διακήρυξή τους υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Ευγενίας Ζωγράφου για το δημαρχιακό αξίωμα στο Ηράκλειο Αττικής κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1982, Εφημερίδα Ριζοσπάστης, 10-12-1982.

1.

Επικοινωνία: 

αllostopos@gmail.com

https://allostopos.blogspot.com

Fb: Άλλος Τόπος Επικοινωνίας & Πολιτισμού “the-official-page”

 https://www.facebook.com/profile.php?id=100065010091563


Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Το τελευταίο κείμενο της Μυρσίνης Ζορμπά


 Ποια ήταν η Μυρσίνη Ζορμπά (1949-20023)

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης La Sapienza. Το 2022 το ιστορικό πανεπιστήμιο έδωσε τιμητικά το όνομά της στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών. Υπήρξε μέλος του ΠΑΜ στον αντιδικτατορικό αγώνα, της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων και της πρώτης έκδοσης του περιοδικού "Αντί".

Το 2000 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Συνεργάστηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του. Το 2018 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού έπειτα από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα.

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή την Πέμπτη 20 Απριλίου το βράδυ.

Το τελευταίο κείμενο της Μυρσίνης Ζορμπά

«Η λέξη που ταιριάζει σε αυτόν τον σύντομο ορίζοντά μου είναι η ανυπαρξία. Δεν περιγράφεται, γιατί είναι ένας ου τόπος, ου χρόνος. Την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση με τον γιατρό κατάλαβα ότι διακόπτουμε τις χημειοθεραπείες, δεν είχαν αποτέλεσμα, και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Επομένως η ανυπαρξία είναι αυτό που εκφράζει καλύτερα, που διατυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που έρχεται.

Βέβαια όλο το διάστημα, εδώ και έναν χρόνο, μέσα από τη συμπίεση, που διαρκώς μεγαλώνει, τον χρόνο που η κλεψύδρα του αδειάζει, διογκώνεται ο φόβος, που στην αρχή είχε μερικές χαραμάδες, κάποιες ελπίδες, μερικά ίσως πιθανόν, και σιγά σιγά ο φόβος καταλαμβάνει όλον τον υπάρχοντα χρόνο και είναι τόσο απόλυτος που πια δεν φοβάσαι, γιατί δεν υπάρχει μέσα σε αυτό κάτι που να κινείται, να έχει μία ροή.

Υπάρχει μόνο αυτό που ζεις και που από τη μία μεριά είναι σκοτεινό και δυσοίωνο, μια δυστοπία, από την άλλη είναι η πραγματική ζωή, αυτό το κάθε μέρα, που το επιμελείσαι, το φροντίζεις. Το φαγητό, το διάβασμα, ο καιρός έξω από το παράθυρο, τα ωραία λουλούδια, οι φίλοι, οι επικοινωνίες οι συζητήσεις, τα ενδιαφέροντα πάνω απ’ όλα, η δύναμη των ιδεών που δεν σταματάει να υπάρχει και που καταφέρνει να εξακτινωθεί πέρα από χρόνο.

Επομένως υπάρχουν οι δύο πλευρές και η ζωή είναι αυτή που κερδίζει την καθημερινότητα, οπότε αυτός ο συμπαγής όγκος του φόβου μένει εκεί, παγωμένος και παγιωμένος και σου επιτρέπει να ζήσεις αυτό που ζεις. Πιο πέρα, σηκώνοντας το βλέμμα, η ανυπαρξία είναι το πιο ρεαλιστικό… Είναι λίγο αστείο βέβαια, καμία ανυπαρξία δεν είναι ρεαλιστική, παρά μόνο άμα τη βλέπεις απ’ έξω και εγώ τη βλέπω από πολύ κοντά πια».

 


Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

«Υπάρχει μια στιγμή όπου το μάτι, το μυαλό και η καρδιά βρίσκονται σε μια ευθεία. Κι αυτή είναι η στιγμή που θα μας δώσει μια φωτογραφία που θα μετρήσει για την υπόλοιπη ζωή μας» Ενρί Καρτιέ Μπρεσσόν


Ο Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού προτίθεται να διοργανώσει έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «Ζωγραφίζοντας το φως» και θέμα ελεύθερο, τον Μάιο του 2023 στη «Βίλλα Στέλλα», Γαλήνης και Σοφίας στο Ηράκλειο Αττικής.

Η συμμετοχή στην έκθεση είναι ελεύθερη, απευθύνεται σε όσους - ες αγαπούν κι ασχολούνται με τη φωτογραφική τέχνη.

Μπορούν να συμμετέχουν μέλη, φίλοι του Συλλόγου, κάτοικοι του Ηρακλείου και οποιοσδήποτε άλλος-η το επιθυμεί ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η συμμετοχή θα είναι με μια ή δύο φωτογραφίες (ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων). Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι 4 ημέρες.

Οδηγίες προς του συμμετέχοντες για το μέγεθος των φωτογραφιών, τον τρόπο εκτύπωσης και ότι άλλο είναι απαραίτητο θα δοθούν αναλυτικά μετά την οριστικοποίηση του τελικού αριθμού συμμετεχόντων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να σταλούν στο email του Άλλου Τόπου allostopos@gmail.com, καθώς και στο facebook (inbox) :

Άλλος Τόπος Επικοινωνίας & Πολιτισμού “the-officialpagehttps://www.facebook.com/profile.php?id=100065010091563

έως τις 30 Μαρτίου 2023, για να υπάρχει η δυνατότητα να αποφασιστεί ο τελικός αριθμός φωτογραφιών συμμετοχής.

Η επιλογή των φωτογραφιών θα γίνει αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες.

Για διευκρινήσεις και πληροφορίες στο email του Άλλου Τόπου και στους

gelenio@forest.gr, 6946591968, Ελένη Γλαρέντζου,

xenofonzavitsanos@gmail.com, 6942486544, Ξενοφών Ζαβιτσάνος.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Το Δ.Σ. του Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού

 



Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

"Μνήμης... αποτυπώσεις", έκδοση του 2023

 


    «Μνήμης… αποτυπώσεις»

Μια συλλογική έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού»

40 κείμενα για το Ηράκλειο Αττικής και όχι μόνο

 

«Η μνήμη κάθε ανθρώπου είναι η ιδιωτική του λογοτεχνία», είχε υποστηρίξει ο συγγραφέας Άλντους Χάξλεϋ. Ψηφίδες αυτής της ιδιότυπης λογοτεχνίας συγκροτούν την έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» για το 2023. Από την απύθμενη δεξαμενή της μνήμης αντλούνται 40 κείμενα τα οποία συνοδεύονται από αναμνηστικές φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα, χάρτες. Τα κείμενα της έκδοσης «Μνήμης… αποτυπώσεις» του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», στην πλειοψηφία τους, αναφέρονται στο Ηράκλειο Αττικής καλύπτοντας ένα χρονικό εύρος ενός και πλέον αιώνα. Από τις αρχές του 20ου έως τις αρχές του 21ου  αιώνα. Ταυτόχρονα καλύπτουν διαφορετικά είδη του λόγου όπως ποίηση, χρονικό, διήγημα, αφήγηση, ιστορική τεκμηρίωση, κατανεμημένα σε τέσσερις ενότητες με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: Ρίζες (1920-1950), Με τ’ όνειρο αντάμα (1950-1974), Συνέχειες και ασυνέχειες (1974-…) και Ιστοριογραφώντας.

Στη συλλογική έκδοση «Μνήμης… αποτυπώσεις» γράφουν: Αλαφογιάννης Αποστόλης, Βάγγερ Καίτη, Βελαχουτάκου Χάρη, Βρούστη Τόνια, Γαλάνης Άγγελος, Γλαρέντζου Ελένη, Διολέτας Μάριος, Κανελλάκη Μαρία, Κοροβέση Γωγώ, Κουντή Δήμητρα, Μαδαμόπουλος Αναστάσης, Μιχαηλίδης Γιώργος, Μίχου Άρτεμις, Μπαστέας Τάκης, Μπελίτσης Λάζαρος, Μπράτσος Νίκος, Μπρούσαλη Ελένη, Ξηρός Θάνος, Πολίτης Βασίλης, Πολύζου Μάρω, Ρέπα Κωνσταντίνα, Σταματίου Ροδόλφος, Στουμπιάδης Κώστας, Τασούλας Μανώλης, Φιλίππου-Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα, Φτούλη Όλγα, Χιώτης Στάθης.

Ο Μανώλης Τασούλας συνέλεξε και επιμελήθηκε τις αφηγήσεις των: Γαμβρούλια Νίκου, Γιαννόπουλου Τάκη, Γκρέυ Καίτης, Δημόπουλου Πέτρου, Ζωγράφου Ευγενίας, Καραμέρου Νίκης, Κοσσιώρη-Μιχανετζόγλου Όλγας, Παναγόπουλου Νίκου, Παπουτσόγλου Ευρώπης, Παπουτσόγλου Μαρίας, Πεταβατζή Παύλου και Χάιδη Ειρήνης.


Επιμέλεια κειμένων: Ελένη Κουτρουμάνου, Ανθή Χαρώνη.

Φωτογραφίες ημερολογίου-ψηφιακή επεξεργασία: Ελένη Γλαρέντζου.

Φωτογραφία εξωφύλλου:

Ο Κωνσταντίνος Μαντζαβίνος με τη σύζυγό του Μαργαρίτα και τον γιο τους Μιλτιάδη, Photographic Atelier Phebus, Grand Rue de Pera, Κωνσταντινούπολη 1908 (Αρχείο Ευγενίας Ζωγράφου).

Λίγα λόγια για το Photographic Atelier Phebus, Grand Rue de Pera Constantinople:

Ξεκινώντας ως μαθητευόμενος με τους Abdullah frères, ο Bogos Tarkulyan άνοιξε το πρώτο του στούντιο στην Κωνσταντινούπολη το 1882 και στα μέσα της δεκαετίας του 1890 το Atelier Phébus στη Rue de Pera (σημερινή Istiklal) αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο εξέχοντα στην Πόλη. Ο Tarkulyan ήταν επίσης ζωγράφος πορτρέτων και φωτογράφιζε αρκετούς καλλιτέχνες στην Πόλη. Μερικές από τις φωτογραφίες του συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή Abdülhamid II που στάλθηκε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Διορίστηκε ως φωτογράφος της αυτοκρατορικής αυλής στα τέλη της δεκαετίας του 1890, διορίστηκε επίσημος φωτογράφος του Κεμάλ Ατατούρκ. Οι εικόνες του Ατατούρκ που χρησιμοποιήθηκαν στα χαρτονομίσματα της νέας δημοκρατίας βασίστηκαν σε φωτογραφίες του Tarkulyan.

Πηγή: John Toohey, 24 Σεπτεμβρίου 2011» http://www.luminous-lint.com/

Από τον «Άλλο Τόπο» έχουν κυκλοφορήσει από το 2016 άλλες επτά θεματικές εκδόσεις - ημερολόγια:

§  Το 2016, αποτυπώθηκε μέσα από οικογενειακά άλμπουμ η ιστορία της πόλης στη διάρκεια ενός αιώνα (1880-1890)

§  Το 2017, αναδείχθηκε ο «Εν Ηρακλείω υποσταθμός της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών - Πειραιώς» και κατατέθηκε το αίτημα για την κήρυξή του σε διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς

§  Το 2018, καταγράφτηκε η ιστορία του αθλητισμού στο Ηράκλειο Αττικής

§  Το 2019, παρουσιάστηκαν οι «Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα» στο Ηράκλειο Αττικής και όχι μόνο

§   Το 2020, σαν ένα πνευματικό μνημόσυνο για τους εργάτες που έδιναν καθημερινά μάχη επιβίωσης σε ταραγμένες εποχές, κυκλοφόρησε το «Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη, Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας - Ν. Ηρακλείου (1940-1960)»

§  Το 2021 το «Όλα είναι δρόμος, Περιδιαβαίνοντας το Ηράκλειο Αττικής» και

§  Το 2022 η έκδοση «Κράτησαν… τη ζωή μας», ήταν αφιερωμένη στους: Ι. Καμπανέλλη, Τ. Λειβαδίτη, Γ. Μπιθικώτση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή τους και στον Μίκη Θεοδωράκη που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του στην τέχνη τους και (κατ’ επέκταση) στη ζωή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδόσεις του συλλόγου πωλούνται στην τιμή των πέντε ευρώ.

Πληροφορίες, παραγγελίες:

αllostopos@gmail.com

fb: Άλλος-Τόπος-Επικοινωνίας και-Πολιτισμού-the-official-page https://www.facebook.com/profile.php?id=100065010091563

https://allostopos.blogspot.com

και στα βιβλιοπωλεία:

§     Βιβλιοχαρτική Ν. Ιωνίας «Φτούλη», Μεσολογγίου 6, Ν. Ιωνία (210 2711267, ftoulisdimitris@yahoo.gr)

§     ΒΙΒΛΙΑΓΟΡΑ Καλογρέζας, Βυζαντίου 73, Ν. Ιωνία (210 2775706)

§     «Υδρόγειος», Πλαπούτα 56, Ηράκλειο Αττικής (210 2847382)

§     «Χαλαζίας», Πεύκων 140, Ηράκλειο Αττικής (210 2811801)

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ευγενία Γιαννοπούλου-Ζωγράφου (1938-2023)

  


 



Την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Ζωγράφου. Η Ευγενία έχει αφήσει το στίγμα της στην πολιτική, αυτοδιοικητική, πολιτιστική ζωή της πόλης μας, αλλά και στις καρδιές των κατοίκων της. Από το Βαθύ της Σάμου, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, προσέφερε αμέριστα τη βοήθειά της στον Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Κείμενα, ποιήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό της αρχείο κοσμούν τις εκδόσεις του συλλόγου μας. Στην συλλογική έκδοσή μας για το 2023 «Μνήμης …αποτυπώσεις» συμμετέχει με την αφήγησή της: «Από την Πόλη στην οδό Παναθηναίων».

Η Ευγενία-Σοφία Γιαννοπούλου-Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1938 και ήταν κόρη του γιατρού Σωκράτη Γιαννόπουλου και της Ευρυδίκης Μαντζαβίνου. Το ζεύγος Γιαννόπουλου εγκαταστάθηκε το 1930 στο Ηράκλειο, μόλις απόχτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Τάκη. Η Ευρυδίκη και ο Σωκράτης Γιαννόπουλος στα χρόνια της Κατοχής, υπήρξαν δραστήρια μέλη της Εθνικής Αντίστασης και της Αλληλεγγύης Ηρακλείου και στα χρόνια του Εμφύλιου περιέθαλπαν με κίνδυνο της ζωής τους πληγωμένους αντάρτες, γι’ αυτό και φυλακίστηκαν.


Η Ευγενία Γιαννοπούλου υπήρξε άριστη μαθήτρια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου του Νέου Ηρακλείου Αττικής και βραβευμένη με πολλούς επαίνους, πήρε απολυτήριο και από το Γυμνάσιο της Ν. Ιωνίας. Φοίτησε στη Φιλοσοφική και Αρχαιολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από όπου αποφοίτησε το 1962. 

Από το ίδιο έτος άρχισε να εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Μουσείο της Ακρόπολης και το 1963 ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων του ίδιου Μουσείου, που στεγαζόταν τότε στο Φάτιχ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς. Επίσης, λίγο πριν την Επταετία, εργάστηκε ως φιλόλογος στο Α΄ Γυμνάσιο του Ηρακλείου Αττικής, το οποίο την εποχή εκείνη λειτουργούσε μόνο απόγευμα και ελλείψει κτιρίου στεγαζόταν προσωρινά στο κτίριο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου.


Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ποιήτρια με πολλές ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό της, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων βασισμένων στο ερευνητικό έργο του Γρ. Καμπούρογλου, μεταφράστρια και κριτικός βιβλίων. Εργάστηκε αμέσως μετά την Επταετία για πολλά χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Τμήμα Απαλλοτριώσεων, επί Μελίνας Μερκούρη. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τα κοινά του Δήμου Ηρακλείου, εκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος και υπηρέτησε τον Δήμο ως Αντιδήμαρχος, επί Δημαρχίας Γιώργου Γρηγοριάδη, την περίοδο 1/1/87-31/12/1990.

Πάνω από όλα όμως η Ευγενία υπήρξε ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Η αγάπη για τη φύση, για τον τόπο της, για τους συνανθρώπους της, η ανιδιοτέλεια, η δοτικότητα, η σεμνότητα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της και αυτά θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας.


Το Δ.Σ.

Λεζάντες φωτογραφιών*

-Δεξιά από τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν (1934-1968) κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, το 1962.

-Συντηρώντας αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακρόπολη, στο τμήμα συντήρησης της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αθήνας.

-Κατάθεση στεφάνου, τέλος δεκαετίας ’80.

*(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Μανώλη Τασούλα).

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της στο blog του Μανώλη Τασούλα:

https://manolistasoulas.blogspot.com/2023/01/1938-2023.html






Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

"ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ με τα φτερά της τέχνης", ποίηση και ζωγραφική

 





"ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ με τα φτερά της τέχνης" ποίηση και ζωγραφική

Συγγραφέας: Μαρία Κανελλάκη

Εικαστικά: Ρόζα Φύτιζα


Μια αφηγηματική περιπλάνηση στις πιο απόμακρες γειτονιές του κόσμου, με συνταξιδιώτες τη Ζωγραφική και τον Λόγο. Η διαδρομή μας ξεκινάει απ’ τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, διαπερνά τις Αιγυπτιακές Πύλες, για να καταλήξει στα γαλάζια νερά του Αιγαίου.

Κάθε ζωγραφικό έργο έχει να διηγηθεί και μια ιστορία. Απ’ αυτές που δεν χαρτογραφούνται και είναι οικείες σ’ όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία. Έχοντας πάντα στις αποσκευές μας τον σεβασμό και την κατανόηση τού κάθε πολιτισμού και με την πυξίδα μας κολλημένη σε σταθερό προσανατολισμό. Τον Άνθρωπο.
(απ’ το οπισθόφυλλο)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ 24γράμματα

Διεύθυνση / Κεντρική Διάθεση: Λεωφόρος Πεντέλης 77, Χαλάνδρι 152 34

Τηλ.: +30 210 612 70 74 / Email: info@24grammata.com

Web site / e-shop: www.24grammata.com

ISBN: 9 786182 015575

Υπεύθυνη ψηφιακής σελιδοποίησης: Ιώ Φιλιππίδη

Δημιουργία Εξωφύλλου: Ιώ Φιλιππίδη

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και online https://24grammata.com/product/70047/

Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 612 70 74 (με αντικαταβολή, παράδοση με κούριερ την επόμενη εργάσιμη)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ