Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Παλαιστίνη, χθες, σήμερα. Και αύριο;

 

Παλαιστίνη, χθες, σήμερα. Και αύριο;


Εκδήλωση - συζήτηση 

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024,19.00’


Με τους Σωτήρη Ρούσσο, Γιώργο Τσιάρα και την Παλαιστίνια Suhad Nierat


Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής "Ηλέκτρα Αποστόλου"

 


Δελτίο Τύπου

Καταστροφή, απελπισία, απόγνωση, γενοκτονία, εθνοκάθαρση. Λέξεις που αδυνατούν να περιγράψουν το αποτύπωμα μιας ανάφλεξης που ξεκίνησε με την «Θύελλα του Αλ Άκσα», την καταδρομική επιχείρηση της Χαμάς ενάντια σε ισραηλινές βάσεις και οικισμούς γύρω από τη Γάζα στις 7/10/23 και εξελίσσεται μήνες τώρα, μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια πελώρια ανθρωπιστική καταστροφή, όπως τονίζει και ο ΟΗΕ.

Πώς φτάσαμε έως εδώ; Μας αφορά το Παλαιστινιακό; Γιατί παραμένει μια φλόγα αναμμένη που απειλεί με ανάφλεξη την ευρύτερη Μέση Ανατολή; Εάν το σήμερα για τον παλαιστινιακό λαό είναι οι φυλακίσεις, οι βομβαρδισμοί, οι θάνατοι χιλιάδων αμάχων, οι εκτοπισμοί, η υγειονομική καταστροφή, ο λιμός, ποιο είναι το αύριο;

«Παλαιστίνη, χθες, σήμερα. Και αύριο;» ο εύγλωττος τίτλος της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» με την συμμετοχή των:

·       Σωτήρη Ρούσσου, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

·       Γιώργου Τσιάρα, δημοσιογράφου στο Διεθνές Τμήμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

·       Suhad Nierat, καθηγήτριας της Αραβικής γλώσσας με ακαδημαϊκές σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ραμάλλα και στο Αραβικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Η κ. Nierat έχει γεννηθεί στην Παλαιστίνη και από το 1986 κατοικεί στην Αθήνα.

Η εκδήλωση «Παλαιστίνη, χθες, σήμερα. Και αύριο;» που διοργανώνεται από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27/03/24, στις 19.00΄, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος).

§  Η ομιλία του καθηγητή Σωτήρη Ρούσσου έχει τίτλο: «Ο πόλεμος στην Γάζα και οι περιφερειακοί συσχετισμοί στη Μέση Ανατολή». 

§  Ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσιάρας θα μιλήσει για τις «Εξελίξεις και τις προοπτικές στο Παλαιστινιακό ζήτημα».

§  Η Suhad Nierat θα καταθέσει τη δική της μαρτυρία για το δράμα του παλαιστινιακού λαού.

§  Αντί εισαγωγής θα προβληθούν φωτογραφίες - ντοκουμέντα από τη Δυτική Όχθη. 

§  Ο Άγγελος Γαλάνης, λογοτέχνης, θα παρουσιάσει το ποίημά του «Πεθαίνοντας στη Γάζα» μια «συνομιλία» με το ποίημα «If I must die» του δολοφονημένου από τον ισραηλινό στρατό καθηγητή παγκόσμιας και συγκριτικής λογοτεχνίας στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας Dr Refaat Al-Areer.

§  Στον επίλογο της εκδήλωσης η νεανική χορωδία της «Γιαγιάς Ιτιάς» θα ερμηνεύσει παραδοσιακά παλαιστινιακά τραγούδια.

Είσοδος ελεύθερη. Με την παράκληση να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύντομα βιογραφικά των ομιλητών

Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Την περίοδο 1997-2003 ήταν Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε μέλος των Task Force for Water Issues and the Palestinian Refugees του Ειδικού Απεσταλμένου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή και της Άτυπης Διεθνούς Ομάδας για την Ιερουσαλήμ. Το 2009 ορίστηκε εκπρόσωπος της Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τους Μεσογειακούς Εταίρους. Το 2012 διετέλεσε Visiting Scholar στο University of California, Santa Barbara (UCSB). Από το 2015 ως το 2018 ήταν Συντονιστής του Κέντρου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στην Μέση Ανατολή (CRPME). Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για την περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, το πολιτικό Ισλάμ και τους χριστιανούς στην Μέση Ανατολή. Το τελευταίο βιβλίο του, «Επανάσταση και Εξέγερση στη Μέση Ανατολή», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Γιώργος Τσιάρας, δημοσιογράφος. Εργάστηκε στην εφημερίδα «το Βήμα» και σήμερα εργάζεται στο Διεθνές Τμήμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων την έκδοση «Εικόνες: ο κόσμος μας με τον φακό του Magnum».

Suhad Nierat, γεννήθηκε στην Παλαιστίνη και ζει στην Αθήνα από το 1986. Είναι μητέρα πέντε παιδιών. Οι ακαδημαϊκές σπουδές της περιλαμβάνουν πτυχίο διδασκαλίας της Αραβικής γλώσσας (Παιδαγωγική Ακαδημία της Ραμάλλα), πτυχίο Αραβικής Φιλολογίας και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Συγκριτική Γλωσσολογία (Αραβικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού). Δούλεψε ως καθηγήτρια Αραβικών στο ISA (International School of Athens) ενώ εδώ και 9 χρόνια ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του ΔΙΓΕΔ (Διακλαδικό Ινστιτούτο Γλωσσομάθειας Ενόπλων Δυνάμεων). Από το 1987έχει διδάξει την Αραβική γλώσσα σε ιδιωτικά σχολεία και μέχρι πρόσφατα, εργαζόταν και στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ. Είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών εγχειριδίων της Αραβικής γλώσσας σε ελληνόφωνους σπουδαστές, τα οποία διδάσκονται σε διάφορα Ελληνικά Πανεπιστήμια, κέντρα γλωσσών και στο ΔΙΔΕΓ. Έχει μεταφράσει διάφορα βιβλία από τα Αραβικά στα Ελληνικά, τα οποία έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Επικοινωνία:

Email: αllostopos@gmail.com

https://allostopos.blogspot.com

και fb: Άλλος-Τόπος-Επικοινωνίας και-Πολιτισμού-“the-official-page”

https://www.facebook.com/profile.php?id=100065010091563

 

 

 

 

 

 

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Θεματικές ξεναγήσεις Μαρτίου 2024. Επανόρθωση - Διευκρινήσεις

Θεματικές ξεναγήσεις Μαρτίου 2024

Επανόρθωση-Διευκρινήσεις

 

Συνεχίζονται οι θεματικές ξεναγήσεις που με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιεί η ξεναγός Χάρη Βελαχουτάκου για τα μέλη και τους φίλους του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού». Σημειώνουμε πως εκ παραδρομής γράφτηκε λανθασμένη ώρα στην προγραμματισμένη επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη. Το σωστό είναι 17.30 όπως θα δείτε και στη συνέχεια.

·       10/03: Επίσκεψη στον αρχαίο Κεραμεικό, περνώντας από το μνημείο του Ολοκαυτώματος στον πεζόδρομο της Ερμού. Συνάντηση στον σταθμό ΗΣΑΠ- Θησείο, ώρα 10.30.


·       15/03: Επίσκεψη περιοδικής έκθεσης «Νοήματα» στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης με θαυμάσια εκθέματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και σε ενότητες Μύθου, Χρόνου, Φύσης, Ανθρώπου. Συμμετοχή μέχρι 25 άτομα. Συνάντηση στα εκδοτήρια του Μουσείου. Ώρα 18.00.

·       20/03: Επίσκεψη στην μόνιμη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης. Ώρα 17.30 (και όχι 15. 30 όπως εκ παραδρομής γράφτηκε).  Συνάντηση στα εκδοτήρια του Μουσείου. Συμμετοχή μέχρι 30 άτομα.


·       31/03: Περίπατος στα Αναφιώτικα της Πλάκας και επίσκεψη σε ένα από τα «άγνωστα» αλλά σπουδαία Μουσεία της Αθήνας που διαθέτει γύρω στα 6.500 εκθέματα! Συνάντηση στον αδριάντα του Στρατηγού Μακρυγιάννη (Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βύρωνος). Ώρα 10.30. Συμμετοχή μέχρι 30 άτομα.

 

Επικοινωνία:

αllostopos@gmail.com 

https://allostopos.blogspot.com

Fb: Άλλος Τόπος Επικοινωνίας & Πολιτισμού “the-official-page 


Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

«Το κτήμα Φιξ στον χώρο και τον χρόνο»

 

«Το κτήμα Φιξ στον χώρο και τον χρόνο»

Ημερολογιακή έκδοση 2024 του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού»

Παρουσίαση Τρίτη 23/1/2024, 19.00, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου»


     Στο αποκαλούμενο «κτήμα Φιξ» στο Ηράκλειο Αττικής είναι αφιερωμένη η ημερολογιακή έκδοση 2024 του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού». Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, καθώς το κτήμα της μεγαλοαστικής οικογένειας Φιξ ανήκει πλέον στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και σταδιακά γίνεται «κτήμα» της τοπικής, κι όχι μόνο, κοινωνίας. Σ΄ αυτό το πέρασμα από τον ιδιωτικό στον δημόσιο χώρο ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» προσπάθησε, στο μέτρο του δυνατού, να τεκμηριώσει την ιστορία του χώρου, την ιστορία της διεκδίκησής του από την τοπική κοινωνία και να συζητήσει ή να φανταστεί το μέλλον του. Η παρουσίαση αυτής της προσπάθειας που κατατίθεται στην ημερολογιακή έκδοση 2024, «Το κτήμα Φιξ στον χώρο και τον χρόνο», θα πραγματοποιηθεί από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού» την Τρίτη 23/1/2024, στις 19.00, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18 Α και Νεότητας).

Στις δύο πρώτες ενότητες της θεματικής έκδοσης με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: α) τεκμηρίωση και β) διεκδίκηση περιλαμβάνονται αρχεία εφημερίδων, τοπογραφικά, αρχεία δημόσιων υπηρεσιών και άλλα ντοκουμέντα για την ιστορία της οικογένειας Φιξ, του κτήματος και της ιστορικής διατηρητέας έπαυλης και φυσικά ξετυλίγεται όλο το χρονικό διεκδίκησης του κτήματος από την Επιτροπή Κατοίκων Ηρακλείου Αττικής. Στην τρίτη ενότητα, με τίτλο «Δημόσιο Αστικό Πάρκο» αναπτύσσονται σκέψεις και απόψεις για την αξιοποίηση και αναγέννηση του κτήματος ως χώρου μνήμης, πολιτισμού και αναψυχής.


Στην έκδοση 2024 «Το κτήμα Φιξ στον χώρο και τον χρόνο» γράφουν οι: Βάγγερ Καίτη, Βιδάλη Άρτεμις, Βραχάτη Βούλα, Κατσινοπούλου Ειρήνη, Κουντή Δήμητρα, Μαδαμόπουλος Αναστάσης, Σελμπέση Αρετή, Τασούλας Μανώλης, Χαρώνη Ανθή και ο «Παληός Ηρακλειώτης».

Στην παρουσίαση της νέας θεματικής έκδοσης του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», την Τρίτη 23/1, συμμετάσχει η Νεανική Ορχήστρα του Ιωνικού Συνδέσμου που διευθύνει ο καταξιωμένος διευθυντής ορχήστρας και σολίστ (κλαρινέτο) Στάθης Κιοσόγλου. Η ορχήστρα του Ιωνικού Συνδέσμου που συγκροτείται κυρίως από πνευστά, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2022, με σκοπό την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στη Ν. Ιωνία. Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται έργα (ενδεικτικά) των Προκόφιεφ, Στράους, Σοστακόβιτς έως παραδοσιακοί σκοποί.  

Είσοδος ελεύθερη. Παρακαλούμε να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες θα διατεθούν και από τον σύλλογο).

Να υπενθυμίσουμε πως από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού» έχουν κυκλοφορήσει οι ακόλουθες θεματικές εκδόσεις - ημερολόγια:

1.     2023, «Μνήμης… αποτυπώσεις» με 40 κείμενα τα οποία συνοδεύονται από χάρτες, πλήθος αναμνηστικών φωτογραφιών και ιστορικών ντοκουμέντων. Τα πρωτότυπα κείμενα, που στην πλειοψηφία τους αναφέρονται στο Ηράκλειο Αττικής, καλύπτουν διαφορετικά είδη του λόγου (ποίηση, χρονικό, διήγημα, αφήγηση, ιστορική τεκμηρίωση) σε τέσσερις ενότητες με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: Ρίζες (1920-1950), Με τ’ όνειρο αντάμα (1950-1974), Συνέχειες και ασυνέχειες (1974-…), Ιστοριογραφώντας.

 

2.      2022, «Κράτησαν… τη ζωή μας», αφιέρωμα στους Ι. Καμπανέλλη, Τ. Λειβαδίτη, Γ. Μπιθικώτση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή τους και στον Μίκη Θεοδωράκη που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του στην τέχνη τους και (κατ’ επέκταση) στη ζωή μας.

 

3.      2021, «Όλα είναι δρόμος, Περιδιαβαίνοντας το Ηράκλειο Αττικής». Έκδοση αφιερωμένη στην αξία του δημόσιου χώρου. Μια περιδιάβαση μέσα από 170 σελίδες στους δρόμους του Ηρακλείου Αττικής και στην ιστορία τους.

 

4.     2020, «Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη, Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας - Ν. Ηρακλείου (1940-1960)», μια έκδοση –«πνευματικό μνημόσυνο» για τους λιγνιτωρύχους που έδιναν καθημερινά μάχη επιβίωσης σε ταραγμένες εποχές.

 

5.     2019, «Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα». Για αυτή την έκδοση, συλλογική όπως και όλες οι προηγούμενες, συνέδραμαν καταξιωμένοι επιστήμονες.

 

6.     2018, δώσαμε τη σκυτάλη στον αθλητισμό, ανασύροντας μνήμες, στιγμές ρομαντισμού και έντονων συγκινήσεων, θυμίζοντας ξεχασμένους πρωταγωνιστές στις αλάνες, τα παρκέ, τον στίβο.

 

7.      2017, «Ο εν Ηρακλείω υποσταθμός της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών - Πειραιώς». Ταυτόχρονα, κατατέθηκε το αίτημα για την κήρυξή του σε διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

 

8.      2016, η ιστορία της πόλης στη διάρκεια ενός αιώνα (1880-1980) μέσα από οικογενειακά άλμπουμ.    

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδόσεις του συλλόγου πωλούνται στην τιμή των πέντε ευρώ.

Πληροφορίες, παραγγελίες στο https://allostopos.blogspot.com. Επίσης: αllostopos@gmail.com και fb: Άλλος-Τόπος-Επικοινωνίας και-Πολιτισμού-the-official-page. Και στα βιβλιοπωλεία:

·               «Βιβλιοχαρτική» Ν. Ιωνίας «Φτούλη», Μεσολογγίου 6, Ν. Ιωνία (210 2711267, ftoulisdimitris@yahoo.gr)

·               «Βιβλιαγορά» Καλογρέζας, Βυζαντίου 73, Ν. Ιωνία (210 2775706)

·               «Υδρόγειος», Πλαπούτα 56, Ηράκλειο Αττικής (210 2847382)

·               «Χαλαζίας», Πεύκων 140, Ηράκλειο Αττικής (210 2811801)