Τοπίο, σχεδόν ειδυλλιακό με πεύκα και πανύψηλα κυπαρίσσια, ορατό από τους επιβάτες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα βιομηχανικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, γνωστό στους Ηρακλειώτες ως το κτίριο της Δ.Ε.Η.
Ο χρόνος στον υποσταθμό της Δ.Ε.Η. και παλιότερα της Η.Ε.Α.Π. είναι δισυπόστατος: στο εξωτερικό εξακολουθεί να κυλάει -απόδειξη τα γκράφιτι- και στο εσωτερικό μένει παγωμένος.
Αυτόν τον αθέατο κόσμο του «υποσταθμού εν Ηρακλείω» έρχεται να αναδείξει, παράλληλα με την ιστορία του εξηλεκτρισμού της πόλης, το ημερολόγιο 2017 του Άλλου Τόπου. Καταδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα σπάνιο κόσμημα της βιομηχανικής μας κληρονομιάς που ζητά προστασία.
Ημερολόγιο 2018: Η ιστορία του Αθλητισμού στο Ηράκλειο Αττικής
Ημερολόγιο 2019: Ηράκλειο Αττικής:Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα
Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας - Ν. Ηρακλείου (1940-1960)
Αρχείο Αλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού |
Έκδοση για το 2022
«Κράτησαν… τη ζωή μας»
Αφιερωμένη στους Ιάκωβο Καμπανέλλη, Τάσο Λειβαδίτη,
Γρηγόρη Μπιθικώτση (και «υπό την σκέπην» του Μίκη Θεοδωράκη)
Η φετινή θεματική έκδοση του Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού είναι αφιερωμένη σε τρεις μεγάλους καλλιτέχνες: στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που άφησαν ανεξίτηλα αποτυπώματα στο θέατρο, ποίηση, την ερμηνεία και όχι μόνο. Αφορμή αποτελεί το γεγονός ότι το 2022 έχει κηρυχθεί «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη», ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη και του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Τρεις δημιουργοί των οποίων η καλλιτεχνική
πορεία συνδέθηκε, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη,
την απώλεια του οποίου πρόσφατα βιώσαμε. Με την «αναχώρηση» του Μίκη, πέφτει η
αυλαία της παρουσίας των μεγάλων δημιουργών που γεννήθηκαν στον απόηχο της
Μικρασιατικής καταστροφής, ανδρώθηκαν στη δίνη του πολέμου και της κατοχής,
βίωσαν τις παθογένειες του μετεμφυλιακού κράτους, καταξιώθηκαν τη «μακρά» δεκαετία
του ’60.
Τη δεκαετία των κινημάτων. Τη δεκαετία της δολοφονίας του Λαμπράκη και του Πέτρουλα. Τη δεκαετία των Ιουλιανών και του 114. Τη δεκαετία μιας μαζικής πολιτιστικής δράσης με πολλαπλά επίπεδα που επιχειρεί τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτισμικής κοινότητας. Τη δεκαετία που η τέχνη και πρώτα από όλα η μουσική εκφράζει αυτήν την κοινότητα και το εξεγερτικό της στοιχείο. Τα κινήματα του '60 ενέπνευσαν και έφεραν στην επιφάνεια μια νέα ζωντανή πολιτικοποίηση των καλλιτεχνών και του έργου τους, αναβαπτίζοντας στις νέες συνθήκες και το έργο των προηγούμενων γενιών. Τα κοινωνικά κινήματα πυροδοτούσαν την πολιτική και πολιτιστική έκρηξη που με τη σειρά της ανατροφοδοτούσε τα κινήματα. Με έναν κυριολεκτικά φρενήρη ρυθμό, οι συγγραφείς και οι ποιητές έγραφαν, οι μουσικοί μελοποιούσαν, οι εταιρείες ηχογραφούσαν, νέοι καλλιτέχνες αναδεικνύονταν. Και όλα αυτά σε μια εποχή που βασίλευε η λογοκρισία, αυτό το δόκανο που «Μόλις κάνει να φανεί το περήφανο ελάφι της αληθινής δημιουργίας, της ελληνικής ποίησης, της ελληνικής μουσικής, εκεί οι αρπάγες του δόκανου κλείνουν αστραπιαία και υπάκουα (…)» (Σταύρος Ξαρχάκος).*
Στις 320 σελίδες της έκδοσης για το 2022
με τον τίτλο «Κράτησαν… τη ζωή μας» περιλαμβάνονται:
α)κείμενα για το θεατρικό,
κινηματογραφικό, συγγραφικό, ποιητικό - στιχουργικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη
β)για τη ζωή και τον ποιητικό –
στιχουργικό λόγο του Τάσου Λειβαδίτη και
γ)για την πορεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση στο τραγούδι που συχνά ταυτίστηκε με την πορεία και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη.
Όπως είθισται στις εκδόσεις μας, παρουσιάζεται ένα πλούσιο αρχειακό υλικό από εφημερίδες, φωτογραφίες, τεκμήρια. Ανάμεσα στα κείμενα που φιλοξενούνται ξεχωρίζουν δυο άμεσα και πλέον προσωπικά, της Κατερίνας Καμπανέλλη και του Γιάννη Θεοδωράκη (αδημοσίευτο αρχείο).
Έκδοση για το 2023
«Μνήμης… αποτυπώσεις»
Μια συλλογική έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού»
40 κείμενα για το Ηράκλειο Αττικής και όχι μόνο
«Η μνήμη κάθε ανθρώπου είναι η ιδιωτική του λογοτεχνία», είχε υποστηρίξει ο συγγραφέας Άλντους Χάξλεϋ. Ψηφίδες αυτής της ιδιότυπης λογοτεχνίας συγκροτούν την έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» για το 2023. Από την απύθμενη δεξαμενή της μνήμης αντλούνται 40 κείμενα τα οποία συνοδεύονται από αναμνηστικές φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα, χάρτες. Τα κείμενα της έκδοσης «Μνήμης… αποτυπώσεις» του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», στην πλειοψηφία τους, αναφέρονται στο Ηράκλειο Αττικής καλύπτοντας ένα χρονικό εύρος ενός και πλέον αιώνα. Από τις αρχές του 20ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Ταυτόχρονα καλύπτουν διαφορετικά είδη του λόγου όπως ποίηση, χρονικό, διήγημα, αφήγηση, ιστορική τεκμηρίωση, κατανεμημένα σε τέσσερις ενότητες με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: Ρίζες (1920-1950), Με τ’ όνειρο αντάμα (1950-1974), Συνέχειες και ασυνέχειες (1974-…) και Ιστοριογραφώντας.
Στη συλλογική έκδοση «Μνήμης…
αποτυπώσεις» γράφουν: Αλαφογιάννης
Αποστόλης, Βάγγερ Καίτη, Βελαχουτάκου Χάρη, Βρούστη Τόνια, Γαλάνης Άγγελος,
Γλαρέντζου Ελένη, Διολέτας Μάριος, Κανελλάκη Μαρία, Κοροβέση Γωγώ, Κουντή
Δήμητρα, Μαδαμόπουλος Αναστάσης, Μιχαηλίδης Γιώργος, Μίχου Άρτεμις, Μπαστέας
Τάκης, Μπελίτσης Λάζαρος, Μπράτσος Νίκος, Μπρούσαλη Ελένη, Ξηρός Θάνος, Πολίτης
Βασίλης, Πολύζου Μάρω, Ρέπα Κωνσταντίνα, Σταματίου Ροδόλφος, Στουμπιάδης Κώστας,
Τασούλας Μανώλης, Φιλίππου-Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα, Φτούλη Όλγα, Χιώτης Στάθης.
Ο Μανώλης Τασούλας συνέλεξε και
επιμελήθηκε τις αφηγήσεις των: Γαμβρούλια Νίκου, Γιαννόπουλου Τάκη, Γκρέυ Καίτης,
Δημόπουλου Πέτρου, Ζωγράφου Ευγενίας, Καραμέρου Νίκης, Κοσσιώρη-Μιχανετζόγλου
Όλγας, Παναγόπουλου Νίκου, Παπουτσόγλου Ευρώπης, Παπουτσόγλου Μαρίας, Πεταβατζή
Παύλου και Χάιδη Ειρήνης.
Επιμέλεια κειμένων: Ελένη Κουτρουμάνου,
Ανθή Χαρώνη.
Φωτογραφίες ημερολογίου - ψηφιακή
επεξεργασία: Ελένη Γλαρέντζου.
*Φωτογραφία εξωφύλλου
Ο Κωνσταντίνος Μαντζαβίνος με τη
σύζυγό του Μαργαρίτα και τον γιο τους Μιλτιάδη, Photographic Atelier Phebus,
Grand Rue de Pera , Κωνσταντινούπολη 1908 (Αρχείο Ευγενίας Ζωγράφου).
Λίγα λόγια για το Photographic Atelier Phebus, Grand Rue de Pera Constantinople:
Ξεκινώντας ως
μαθητευόμενος με τους Abdullah frères, ο Bogos Tarkulyan άνοιξε το πρώτο του στούντιο στην Κωνσταντινούπολη
το 1882 και στα μέσα της δεκαετίας του 1890 το Atelier Phébus στη Rue de Pera (σημερινή Istiklal)
αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο εξέχοντα στην Πόλη. Ο Tarkulyan ήταν επίσης ζωγράφος
πορτρέτων και φωτογράφιζε αρκετούς καλλιτέχνες στην Πόλη. Μερικές από τις
φωτογραφίες του συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή Abdülhamid II που
στάλθηκε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Διορίστηκε ως φωτογράφος της
αυτοκρατορικής αυλής στα τέλη της δεκαετίας του 1890, διορίστηκε επίσημος
φωτογράφος του Κεμάλ Ατατούρκ. Οι εικόνες του Ατατούρκ που χρησιμοποιήθηκαν στα
χαρτονομίσματα της νέας δημοκρατίας βασίστηκαν σε φωτογραφίες του Tarkulyan.
Πηγή: John
Toohey, 24 Σεπτεμβρίου 2011» http://www.luminous-lint.com/
Έκδοση για το 2024
«Το κτήμα Φιξ στον χώρο και τον χρόνο»
Στο αποκαλούμενο «κτήμα Φιξ» στο Ηράκλειο Αττικής είναι αφιερωμένη η παρούσα έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού». Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία καθώς το κτήμα μιας μεγαλοαστικής οικογένειας σταδιακά γίνεται «κτήμα» της τοπικής, κι όχι μόνο, κοινωνίας. Σ΄ αυτό το πέρασμα από τον ιδιωτικό στον δημόσιο χώρο, κρίναμε σκόπιμο να τεκμηριώσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την ιστορία του χώρου, την ιστορία της διεκδίκησής του από την Επιτροπή Κατοίκων και να συζητήσουμε ή να φανταστούμε το μέλλον του.
Η ιστορία του κτήματος Φιξ αρχίζει με την ίδρυση της βαυαρικής αποικίας του Ηρακλείου Αττικής και εξελίσσεται (γιγαντώνεται και μαραζώνει) από γενιά σε γενιά, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άνθηση αλλά και την παρακμή της ζυθοποιίας της οικογένειας Φιξ. Θα τολμούσαμε να ισχυριστούμε ότι το κτήμα Φιξ, με την αρχοντική έπαυλη που περιβάλλεται από περίπου 28 στρέμματα ελεύθερων χώρων και πρασίνου, είναι το αντίστοιχο Τατόϊ του Ηρακλείου. Δεν χαρίστηκε στους κατοίκους της πόλης. Περίπου 40 χρόνια διεκδικήσεων οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της κατοχύρωσης του κτήματος σε ένα δημόσιο αστικό πάρκο.
Επόμενο είναι η παρούσα έκδοση να είναι αφιερωμένη στους πρωτεργάτες του αγώνα διεκδίκησής του, παρόντες και απόντες, σε όλους όσοι τον στήριξαν, καθώς και σε όλους όσοι θα τον φέρουν σε πέρας, μέσα από την ανάπλασή του ή πιο σωστά την αναγέννησή του ως χώρο ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και αναψυχής.
Στις δύο πρώτες ενότητες της θεματικής έκδοσης με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: α) τεκμηρίωση και β) διεκδίκηση περιλαμβάνονται αρχεία εφημερίδων, τοπογραφικά, αρχεία δημόσιων υπηρεσιών και άλλα ντοκουμέντα για την ιστορία της οικογένειας Φιξ, του κτήματος και της ιστορικής διατηρητέας έπαυλης και φυσικά ξετυλίγεται όλο το χρονικό διεκδίκησης του κτήματος από την Επιτροπή Κατοίκων Ηρακλείου Αττικής. Στην τρίτη ενότητα, με τίτλο «Δημόσιο Αστικό Πάρκο» αναπτύσσονται σκέψεις και απόψεις για την αξιοποίηση και αναγέννηση του κτήματος ως χώρου μνήμης, πολιτισμού και αναψυχής.
Στην έκδοση 2024 «Το κτήμα Φιξ στον χώρο και τον χρόνο» γράφουν οι: Βάγγερ Καίτη, Βιδάλη Άρτεμις, Βραχάτη Βούλα, Κατσινοπούλου Ειρήνη, Κουντή Δήμητρα, Μαδαμόπουλος Αναστάσης, Σελμπέση Αρετή, Τασούλας Μανώλης, Χαρώνη Ανθή και ο «Παληός Ηρακλειώτης».
Έκδοση για το 2025
«Ο Λόγος και Η Πόλη»
Είκοσι γραφές. Είκοσι διαφορετικές φωνές. Είκοσι διηγήματα, μαρτυρίες και αφηγήσεις που περιστρέφονται γύρω από την έννοια της Πόλης συνθέτουν τη νέα θεματική έκδοση 2025, του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», με τον τίτλο «Ο Λόγος και η Πόλη».
Μια ιδιαίτερη έκδοση που συγκεντρώνει πρωτότυπα, ανέκδοτα κείμενα ανθρώπων που κατοικούν στις ίδιες γειτονικές πόλεις, το Ηράκλειο Αττικής και τη Νέα Ιωνία. Οι περισσότεροι, ίσως άγνωστοι μεταξύ τους, έχουν ένα επιπλέον κοινό γνώρισμα. Αγαπούν και υπηρετούν με τον δικό τους ανιδιοτελή τρόπο τα γράμματα και τις τέχνες. Κι αυτό αποτυπώνεται σε αυτή τη συλλογική έκδοση.
«Ο Λόγος και η Πόλη», η δέκατη κατά σειρά ετήσια θεματική έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» συγκροτείται από τα ακόλουθα κείμενα:
· Ανδριάς
Παύλος, Η πόλη που δεν γνώριζα... κι αγάπησα
· Γαζέπης
Νίκος, Λόγος στην Πόλη - Η Πόλη στον Λόγο
· Γαλάνης
Άγγελος, Ο λόγος στην πόλη μου
· Θεοδωροπούλου
Βίκυ, Λόγος και Μνήμη - Beatles ή Stones;
· Κανελλάκη
Μαρία, Η Μαρία Αντουανέττα και το σουβλάκι
· Κολυτάς
Νικόλας, Ο παράξενος κόσμος του Ανουάρ
· Μαδαμόπουλος
Αναστάσης, Κατάλογος διασωθέντων
· Μαϊντάς
Ξάνθος, Το Άγγιγμα του Χειμερινού Ταξιδιώτη
· Μπελίτσης
Λάζαρος, Η Κυρία Ανταρσία
· Νιαβής Πάνος, Νυχτερινή απολογία
· Πλαχούρης
Γιάννης, Ο "μάγος" της
γιγαντοαφίσας στα ΑΣΤΕΡΙΑ Καλογρέζας
· Πολυκάρπου
Πολύκαρπος, Τι είχε δει η μαμά μου
· Σαββίδη
Αφροδίτη, Ένας αληθινός φίλος
· Σταματίου
Ροδόλφος, Διαβάζεται σαν παραμύθι (κι ας είναι
αληθινό)
· Στεφανίδη
Φωτεινή, Μη μου μιλάτε, Χτίζω
· Στουμπιάδης
Κώστας, Εποχή Μεταπολίτευσης
· Τασούλας
Μανώλης, Ένας γιατρός και άνθρωπος μάλαμα!
· Τσαμκόσογλου
Γιώργος, Καναπίτσα, η γειτονιά μας
· Φιλίππου-Παπαδοπούλου
Κωνσταντίνα, Η αέναη πορεία
της πόλης
· Χαλέμος
Κώστας, Τα δυο «μπα» μιας ζωής στην
Καλογρέζα