Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ένα αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά

Μακρόνησος
«Τώρα πια ο θάνατος περιφερόταν στους δρόμους με κίτρινη μάσκα, τον νιώθαν οι άνθρωποι πίσω από τα βήματά τους και δε γύριζαν να τον κοιτάξουν ο φόβος σήμαινε ενοχή. Είχανε φτάσει οι εχτροί σ' αυτό το σημείο, να μη μπορούν να σταθούν παρά μόνο σκοτώνοντας. Την πρωτομαγιά 1944 πήραν διακόσους από το στρατόπεδο του Χαϊδαριού και τους σκοτώσαν αράδα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Φορτώσαν τα πτώματα, ζεστά σε καμιόνια και τα περάσαν μέσα από το συνοικισμό, τρέχαν ποτάμι τα αίματα όθε περνούσαν, κι ο κόσμος έκλεινε τα παράθυρα δε βαστούσε να βλέπει. Μερικοί σκοτωμένοι δεν είχαν καλά καλά ξεψυχήσει».

(Α. Πανσέληνος, «Τότε που ζούσαμε», Κέδρος)




Ντοκιμαντέρ: 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ:   Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ 36 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Χρονολογία Παραγωγής:  1994

Περίληψη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 1936 ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΙΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

Περιγραφή Περιεχομένου:   Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ στην εκπομπή «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» ερευνά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Μάιο του 1936 στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που συντάραξαν την πόλη. Προσεγγίζει τα αίτια που οδήγησαν στη μεγάλη κινητοποίηση των καπνεργατών και αναφέρεται στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Γίνεται, επίσης, αναφορά στα αιτήματα της απεργίας, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, στον πρώτο νεκρό ΤΑΣΟ ΤΟΥΣΗ, αλλά και στη γενικότερη πολιτική κατάσταση έως τη δικτατορία του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ. Παράλληλα, τα γεγονότα ερμηνεύονται και από άλλα πρόσωπα, όπως τον πρ. βουλευτή Β. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ και το δημοσιογράφο Σ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟ. Άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα, όπως ο καπνεργάτης Γ. ΖΑΡΑΣ και ο συνδικαλιστής ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΑΥΡΟΒΙΤΗΣ, καταθέτουν τις μαρτυρίες τους και δίνουν το δικό τους στίγμα για την εποχή.

Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ

Συντελεστές:
Διεύθυνση Παραγωγής: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ  Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ Σενάριο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ Επιστημονικός σύμβουλος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Αφήγηση: ΤΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ Ρεπορτάζ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗ Μοντάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΒΗΣ Ηχοληψία: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Δικαιώματα:  ΕΡΤ ΑΕ

Διάρκεια:  00:49:53:20


Δείτε εδώ:     https://archive.ert.gr/20110/      



Ντοκιμαντέρ:

ΜΑΗΣ 36:   ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Περίληψη

Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζεται και αναλύεται η εξέγερση των εργατών το Μάη του 1936.

Περιγραφή Περιεχομένου:   Το επεισόδιο της εκπομπής «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ» με τίτλο «ΜΑΗΣ ’36 ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» παρουσιάζει την εξέγερση των εργατών το ΜΑΗ του 1936 που ξεκίνησε από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και επεκτάθηκε σε διάφορες πόλεις της ΕΛΛΑΔΑΣ. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ Ιστορικός μιλάει για την εκρηκτική κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, την ιστορία των εργατικών σωματείων, τη σταδιακή αύξηση του αριθμού τους, τον τρόπο αντιμετώπισης από την πολιτική ηγεσία. Η άφιξη των προσφύγων ώθησε τους εργοδότες στην άμεση απορρόφηση τους και στους χαμηλούς μισθούς τους, η ανεργία αυξήθηκε, η φτώχεια και η εξαθλίωση άγγιξαν τα στρώματα του πληθυσμού. Η κρίση του 1929 στην παγκόσμια οικονομία άρχισε να επηρεάζει τη χώρα και να συσσωρεύει την οργή των εργατικών σωματείων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από μια κλαδική απεργία των καπνεργατών και όταν η Χωροφυλακή επιχείρησε να την καταστείλει, συσπειρώθηκε ολόκληρο το εργατικό κίνημα. Ακολούθησαν επεισόδια μεγάλης έντασης με νεκρούς και τραυματίες, μάχες διαδηλωτών και απλών πολιτών με τους αστυνομικούς, που μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης και παρέλυσαν την κάθε δραστηριότητα. Παράλληλα, επιζώντες απεργοί και μάρτυρες των γεγονότων αφηγούνται τις εξελίξεις εκείνων των ημερών, φωτίζουν άγνωστες πτυχές τους, συγκινούνται με την αποφασιστικότητα των απεργών και τη συμπαράσταση των κατοίκων. Επίλογος της δυναμικής εξέγερσης ήταν η συνεργασία με εκπροσώπους της στρατιωτικής και πολιτικής εξουσίας με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργατών, την τιμωρία των δολοφόνων και την αποζημίωση των θυμάτων. Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στις πολιτικές διαστάσεις της μαζικής κινητοποίησης και στη σύνδεση της με τη επερχόμενη δικτατορία του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ.

Δικαιώματα:  ΕΡΤ ΑΕ

Διάρκεια:  00:35:35:16

Δείτε εδώ:      https://archive.ert.gr/73093/



Ντοκιμαντέρ:

«ΧΑΪΔΑΡΙ-ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ»: Η εκτέλεση των 200 την Πρωτομαγιά του 1944 από τους ναζί.


Ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσιώκος για το φιλμ-ντοκουμέντο για την εκτέλεση των 200, από τους γερμανοφασίστες,την Πρωτομαγιά 1944.





Ντοκιμαντέρ:

Οι ιστορίες των εκτελεσθέντων της Καισαριανής.

Η εκπομπή επιΚΟΙΝΩΝΙΑ παρουσιάζει ιστορίες των εκτελεσθέντων της Καισαριανής με αφορμή την ταινία "ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ" του Παντελή Βούλγαρη.
Στην εκπομπή φιλοξενούνται ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης της ταινίας, και η Κατερίνα Κυριακούδη, εγγονή του εκτελεσθέντος αγωνιστή Δημήτρη Κυριακούδη.




Ταινία:

Το Τελευταίο Σημείωμα

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης. Σενάριο: Παντελής Βούλγαρης, Ιωάννα Καρυστιάνη.  Με τους: Αντρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Βασίλη Κουκαλάνι, Μελία Κράιλινγκ, Τάσο Δήμα, Λουκά Κυριαζή (2017).

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός, αγωνιστής και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο μάρτυρα βασανιστηρίων, και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων.

Δείτε την ταινία εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=heOrC5UGLTo&t=507s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας!