Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ευγενία Γιαννοπούλου-Ζωγράφου (1938-2023)

  


 



Την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Ζωγράφου. Η Ευγενία έχει αφήσει το στίγμα της στην πολιτική, αυτοδιοικητική, πολιτιστική ζωή της πόλης μας, αλλά και στις καρδιές των κατοίκων της. Από το Βαθύ της Σάμου, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, προσέφερε αμέριστα τη βοήθειά της στον Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Κείμενα, ποιήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό της αρχείο κοσμούν τις εκδόσεις του συλλόγου μας. Στην συλλογική έκδοσή μας για το 2023 «Μνήμης …αποτυπώσεις» συμμετέχει με την αφήγησή της: «Από την Πόλη στην οδό Παναθηναίων».

Η Ευγενία-Σοφία Γιαννοπούλου-Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1938 και ήταν κόρη του γιατρού Σωκράτη Γιαννόπουλου και της Ευρυδίκης Μαντζαβίνου. Το ζεύγος Γιαννόπουλου εγκαταστάθηκε το 1930 στο Ηράκλειο, μόλις απόχτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Τάκη. Η Ευρυδίκη και ο Σωκράτης Γιαννόπουλος στα χρόνια της Κατοχής, υπήρξαν δραστήρια μέλη της Εθνικής Αντίστασης και της Αλληλεγγύης Ηρακλείου και στα χρόνια του Εμφύλιου περιέθαλπαν με κίνδυνο της ζωής τους πληγωμένους αντάρτες, γι’ αυτό και φυλακίστηκαν.


Η Ευγενία Γιαννοπούλου υπήρξε άριστη μαθήτρια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου του Νέου Ηρακλείου Αττικής και βραβευμένη με πολλούς επαίνους, πήρε απολυτήριο και από το Γυμνάσιο της Ν. Ιωνίας. Φοίτησε στη Φιλοσοφική και Αρχαιολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από όπου αποφοίτησε το 1962. 

Από το ίδιο έτος άρχισε να εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Μουσείο της Ακρόπολης και το 1963 ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων του ίδιου Μουσείου, που στεγαζόταν τότε στο Φάτιχ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς. Επίσης, λίγο πριν την Επταετία, εργάστηκε ως φιλόλογος στο Α΄ Γυμνάσιο του Ηρακλείου Αττικής, το οποίο την εποχή εκείνη λειτουργούσε μόνο απόγευμα και ελλείψει κτιρίου στεγαζόταν προσωρινά στο κτίριο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου.


Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ποιήτρια με πολλές ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό της, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων βασισμένων στο ερευνητικό έργο του Γρ. Καμπούρογλου, μεταφράστρια και κριτικός βιβλίων. Εργάστηκε αμέσως μετά την Επταετία για πολλά χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Τμήμα Απαλλοτριώσεων, επί Μελίνας Μερκούρη. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τα κοινά του Δήμου Ηρακλείου, εκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος και υπηρέτησε τον Δήμο ως Αντιδήμαρχος, επί Δημαρχίας Γιώργου Γρηγοριάδη, την περίοδο 1/1/87-31/12/1990.

Πάνω από όλα όμως η Ευγενία υπήρξε ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Η αγάπη για τη φύση, για τον τόπο της, για τους συνανθρώπους της, η ανιδιοτέλεια, η δοτικότητα, η σεμνότητα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της και αυτά θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας.


Το Δ.Σ.

Λεζάντες φωτογραφιών*

-Δεξιά από τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν (1934-1968) κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, το 1962.

-Συντηρώντας αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακρόπολη, στο τμήμα συντήρησης της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αθήνας.

-Κατάθεση στεφάνου, τέλος δεκαετίας ’80.

*(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Μανώλη Τασούλα).

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της στο blog του Μανώλη Τασούλα:

https://manolistasoulas.blogspot.com/2023/01/1938-2023.html






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας!