Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Αφιέρωμα στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Αφιέρωμα 
στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργο Μιχαηλίδη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
Περιγραφή Περιεχομένου
Στον σκηνοθέτη και συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ αναφέρεται η εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ», ο οποίος επικεντρώνει την αφήγησή του στην ίδρυση το 1965 του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας, του πρώτου λαϊκού περιφερειακού θεάτρου στην Ελλάδα.
Στην αρχή της αφήγησής του ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ περιγράφει την προσφυγική συνοικία της Νέας Ιωνίας όπου μεγάλωσε και το δικό του οικογενειακό περιβάλλον με τις μικρασιατικές καταβολές. Αναφέρεται στα κίνητρα της δημιουργίας του Δημοτικού Θεάτρου της Νέας Ιωνίας και στο πώς υποδέχτηκε ο Τύπος της εποχής αυτή την πρωτοβουλία, επίσης, στους ηθοποιούς που συνεργάστηκαν μαζί του και στα πρώτα θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν.
Δίνει έμφαση στην προσφορά του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας ως προς την ουσιαστική επαφή του κοινού με την θεατρική τέχνη, στα δύο χρόνια της λειτουργίας του.
Παράλληλα, μέσα από την πορεία δημιουργίας αυτής της θεατρικής εστίας, ο σκηνοθέτης περιγράφει μια ιδιαίτερα ταραγμένη χρονιά για τη χώρα. Γεγονότα όπως τα Ιουλιανά, ο Πόλεμος στο Βιετνάμ, ο διχασμός του πνευματικού κόσμου σχολιάζονται με γλαφυρό τρόπο από τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ και παρουσιάζονται μέσα από τη δική του οπτική γωνία.
Αφηγείται πώς βίωσε τα γεγονότα των Ιουλιανών ενταγμένος ο ίδιος στους κόλπους της Νεολαίας Λαμπράκη. Την αφήγηση του σκηνοθέτη πλαισιώνει πλούσιο έντυπο και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό που αποτυπώνει το κλίμα της εποχής.